Látássérült személyek rehabilitációs támogatása

INFOKOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESÍTÉS

1 perc támogatási lehetőség


Az Nonprofit tevékenységről

Ha egy ember elveszti a látását, egy más világba kerül. Ebben az új, jóval nehezebb helyzetben egyedül általában nem tud helytállni. A legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb dolgok okoznak nehézséget. Sajnos társadalmunk még nem érte el azt a fejlettségi szintet, hogy előítélet nélkül befogadja és segítse a fogyatékos embereket. Ezeknek a nehézségeknek a leküzdéséhez van szükség a látássérült emberekkel foglalkozó egyesületekre.

Nonprofit Kft elsődleges feladata a látássérültek, mint önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került emberek segítése. Munkánkat Győr-Moson-Sopron megye - Veszprém megye  egész területére kiterjesztjük. 

Célunk a rehabilitálás, habilitálás és a munkába állítás, mely a rehabilitáció végső célja is egyben.

Jó, és szinte mindennapos kapcsolatban állunk a megye és a régió fogyatékosokat foglalkoztató vállalataival és a Regionális Munkaügyi Központtal.

 

Látássérült emberek

Magyarországon a látássérült emberek az egyik legkiszolgáltatottabb célcsoport.

A látássérülés meghatározása tehát szemészeti alapokon nyugszik, ám a nevelés-oktatás szempontjából gyógypedagógiai értelmezésű: a látássérülés okán, mértékén, keletkezésének idején túl figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, azt, hogy a látássérült egyén mennyire akadályozott a mindennapokban, az ismeretszerzésben, a tájékozódásban, a kommunikációban, illetve azt, hogy mely képességeinek fokozott használata, fejlesztése segíti az ismeretszerzését, tájékozódását, kommunikációját, életvitelét stb.

Magyarországon gyógypedagógiai szempontból azokat a tanulókat tekintjük látássérülteknek, akiknek látásteljesítménye az 100%-os ép látáshoz viszonyítva két szemmel és korrigáltan (szemüveggel) 33% alatti. A látássérülést befolyásoló tényezı továbbá a szembetegség mivolta – azaz a degeneratív folyamatok -, és a látótérkiesés mértéke ellenére gyengén látást jelenthet.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon 74 500 gyengénlátó, 10 500 vak és 3200 siketvak él. Mivel nem volt kötelező elmondani azt, hogy valaki látássérült ezért ezek a számadatok csupán minimális létszámokat jeleznek.  A valós létszám feltehetően ennél jóval magasabb, de így is legalább a lakosság közel 1 százalékáról van szó. Összesen 577 ezer fogyatékos él a népszámlálási adatok szerint az országban (a lakosság 6 százaléka!), ami azt jelenti, hogy a fogyatékosok 15 százaléka látássérült.

 

Szolgáltatás


Az infokommunikációs eszközök biztosítása mellett segítenénk a látássérült személyek betanítását, az eszköz akadálymentes kezelésére. Otthoni környezetben a látássérültség mértéke és informatikai, infokommunikációs tapasztalatához képest a számára legfontosabb alkalmazások kezelését tanulnánk meg.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a látássérültszemélyek többsége az otthontanítási szolgáltatásokat kedveli, csak nagyon kevesen vállalnak bentlakásos vagy ambuláns szolgáltatást.


A szolgáltatás megvalósítását Veszprém, -Győr -Moson -Sopron és Fejér megyére kiterjedően látja el.


Életvitelt könnyítő okos alkalmazások

Minden eszköz, amelyet biztosítunk, rendelkezik helyzet meghatározó képességgel (GPS) így a látássérült személyek mind az egészségügyi szoftverek, mind a kommunikációs szoftverek terén pontos információval tudnak szolgálni hollétükről.

Az eszközök mellé biztosítanánk a számukra legfontosabb alkalmazások betanulásának lehetőségét, továbbá a projekt ideje alatt egy Helpdesk szolgáltatást is. A készülékek meghívásos alapon távolról is vezérelhetők, így ha valamely beállítást elállítanák gyorsan és hatékonyan alaphelyzetbe (nem gyári) állítható a gép. A tabletek külön lennének konfigurálva gyengén látó és teljesen vak emberek számára. Az eszközök működéséhez elengedhetetlen egy nyílt internetre csatlakozható Wifi hálózatra, vagy egy internet előfizetésre. Mind a két esetben biztosítanánk az eszközök beállítását a helyszínen.

Az okos készülékek használata mellett egy alap informatikai szolgáltatást is biztosítunk. Ezzel a megoldással egyedülállóan akadálymentesre konfigurálhatóak a készülékek. Legyen szó PC számítógépről, Laptopról, Android vagy Apple termékekről és ehhez kapcsolódó hálózati megoldások, a látássérültek számára speciális szakismeretek szükségeltetnek.

Egyedi megoldásunkkal hiszünk abban, hogy nagyon sok látássérült embernek fogunk tudni segíteni!